Veelgestelde vragen

DVD of harde schijf?

Videobanden zijn op twee manieren te digitaliseren. Door ze rechtstreeks naar harde schijf te zetten, maar als je dat op een goede manier wilt doen (en daar hou ik altijd van) dan zou ik een factor 3 meer moeten rekenen. Mijn manier is om ze in eerste instantie op dvd te zetten met daarbij uitleg aan al mijn klanten hoe je ze op de harde schijf kunt krijgen. Rechtstreeks of via dvd maakt voor het uiteindelijk resultaat niets uit… optimaal voor beide. Uiteraard zijn er klanten die zeggen: “Ik ben zo digibeet als wat of ik heb er geen tijd voor.” Dat laatste stuk kan ik u ook offreren en daarbij verkoop ik ook USB sticks en harde schijven. Vraag hier gerust naar!

Voordeel van harde schijf : makkelijker uit te delen, beter te bewaren, makkelijker af te spelen en evt. te bewerken.

Overigens kun je voor een paar tientjes een apparaat kopen bij de Lidl of de Action (AD converter) waarmee je van een recorder naar de harde schijf kunt werken, maar dit geeft een resultaat waar je verdrietig van wordt….

In welke resolutie worden de dia’s gescand?

Ik ben fotograaf en heb vroeger fotozaken gehad. Uit die discipline ben ik dia’s gaan scannen. Ik kon digitale bestanden en negatieven afdrukken, maar helaas geen dia’s. De afdrukken die ik van mijn grootlab terugkreeg waren van een bedroevende kwaliteit en na mijn vraag of dat niet beter kon, kreeg ik de gevleugelde uitspraak: “dia’s zijn gemaakt om te projecteren en niet om af te drukken”.

Persoonlijk vind ik dat een mooie dia ook een mooie afdruk moet worden en heb toen zelfs nog een dia scanner gemodificeerd zodat ik nu fotografisch mooie bestanden kan maken van de dia’s in een resolutie van rond de 10 megapixel.

Wordt alles opgehaald in heel Nederland?

Nee, helaas. Er staat een sterretje achter en een voetnoot “afhankelijk van prijs en afstand”. Uiteraard gaat al uw materiaal om een hoge emotionele waarde en ik kan altijd een prijs maken dat ik het toch bij u op kan halen.

Haalt u ook in het buitenland?

Jazeker, bij voldoende materiaal ben ik al vele malen in België en Duitsland geweest. Informeer gerust!